Lipany chcú vodu z geotermálneho vrtu využiť na výrobu tepla i elektriny

08.02.2009 Sabinov

Lipany/Prešov 8. februára (TASR) - Vedenie Mestského úradu (MsÚ) v Lipanoch predpokladá, že najneskôr v apríli tohto roka budú známe konkrétne odhady investícií a možnosti spolupráce pri realizácii projektov využitia ...
Primátor Lipian Eduard Vokál pre TASR uviedol, že uvedený termín vyplýva z Memoranda o spoločnom postupe pri využívaní geotermálneho vrtu pre účely výroby elektrickej energie a spracovania CO2, ktoré s mestom podpísala firma EIM Energoingmont, s. r. o. , Levice. Tá plánuje do konca apríla 2009 vypracovať a predložiť samospráve ekonomické zhodnotenie projektu využitia vrtu, ktoré bude jedným z podkladov pre prípravu budúcich zmlúv. Úspešná realizácia zámeru by Lipanom priniesla ďalšie zdroje na výrobu elektrickej energie, prípadne by vytvorila v meste a okolitých obciach alternatívny zdroj zásobovania domácností ale aj nebytových priestorov teplom.
Podpísanie podobného memoranda schválilo v decembri minulého roka tamojšie zastupiteľstvo aj so spoločnosťou Pharmacy plus, s. r. o. , Prešov, ktorá deklarovala záujem spolupracovať na výstavbe akvaparku. Podrobnejšiu ekonomickú štúdiu v tomto prípade predložia v júni 2009. Obe zmienené spoločnosti sa najviac priblížili požiadavkám, ktoré zastupiteľstvo vlani zakomponovalo do podmienok verejnej obchodnej súťaže.
Vedenie mesta Lipany sa využitím geotermálneho vrtu zaoberá už od roku 2003. Odvtedy sa im podarilo vypracovať štúdiu o využití vrtu, získať vrt a 15 hektárov priľahlých pozemkov do vlastníctva, uskutočniť hydrodynamickú skúšku a prispôsobiť zámeru územný plán mesta. Samospráva doteraz na tento zámer vynaložila asi 2,24 milióna eur (67,48 milióna Sk). Realizácia projektu by sa mohla podľa Vokála začať v roku 2010.
O využití geotermálnej energie na vykurovanie domácností začali intenzívne uvažovať aj v Prešove. \"Nie je vylúčené, že kríza, aká nás v prípade dodávok plynu postihla začiatkom januára, sa nemôže zopakovať. Spustenie novej technológie na spaľovanie drevnej štiepky práve v čase tejto krízy nám pomohlo ušetriť energetické zdroje, \" povedal pre TASR primátor Prešova Pavel Hagyari a dodal, že uvedená alternatíva umožňuje zásobovať teplom asi 6000 bytov na troch prešovských sídliskách. Podľa neho je však potrebné hľadať nové možnosti aj pre ostatné časti mesta. V tejto súvislosti sa ukazuje, že termálna voda v oblasti Slánskych vrchov by mohla zásobovať teplom sídlisko Sekčov, kde žije viac ako 35.000 obyvateľov. Mesto bude podľa Hagyariho rokovať so súkromnými spoločnosťami, ktoré sa podobnou činnosťou zaoberajú a majú v tejto oblasti bohaté skúsenosti.
(1 EUR = 30,1260 SKK)
 

Vyberte región